Mândri purtători ai tatuajelor…faciale

Să îți faci un tatuaj reprezintă un mare angajament, însă pentru fotograful Mark Leaver provocarea nu a fost atât de mare. Leaver a ales să ducă totul la un alt nivel și să surprindă adevărata … față a celor care s-au decis să își facă tatuaje permanente într-o zonă mai proeminentă decât restul.

Da, vorbim de tatuajele faciale.

Motivațiile din spatele tatuajelor variază de la om la om, la fel ca și modelele în sine. “Unii dintre ei au ales să facă această transformare radicală în urma unor evenimente recente, care i-au marcat, iar tatuajele în sine reprezintă un fel de mască pentru ei” spune Leaver într-un interviu acordat pentru Skinked. “Pentru alții este doar o formă de rebeliune împotriva sistemului.” Oricare ar fi însă motivul, odată pornit la acest drum este, în cele mai multe cazuri, clar că nu există cale de întoarcere.

o-JOE-900

Jon Munroe – 26 de ani

Leaver, care apropo este încă la facultate, a intitulat acest proiect simplu – “Tatuaje”, un proiect dedicat doar celor cu tatuaje faciale complexe. Subiecții, fotografiați în ipostaze chiar intime, au dat dovada de o vulnerabilitate ieșită din comun, care contrasta puternic cu exteriorul lor dur și intimidant.

 “Din punct de vedere istoric, tatuajele facial au creat un anumit fenomen tabu”, explica Leaver la prezentarea galeriei.”Oamenii asociază tatuajele faciale cu un lucru sau cu niste acțiuni negative, precum suicidul, criminalitatea sau depresia. Aici nu este cazul nici măcar pe aproape. Tatuajele faciale reprezintă, în acest context, creativitate, estetică, transformare și spiritualitate.”

slide_352009_3807124_free

Calum Stewart – 26 de ani. Acum doi ani și jumătate fratele mai mare al lui Calum a început să își tatueze fața. Calum i-a urmat exemplul, iar de când ședința foto cu Leaver s-a încheiat, Stewart are toată fața tatuată.

slide_352009_3807128_free

Keith Gordon – Keith are 57 de ani și este cel mai “arătos” tip din Essex. A început să își facă tatuaje faciale în urmă cu trei ani. Când a fost întrebat cu ce se ocupă, Keith nu a vrut să răspundă.

slide_352009_3807127_free

Keif Price – 23 de ani – “Tatuajele de pe față m-au făcut să înțeleg cât de dură este societatea cu oamenii ca mine și cât de înguști la minte pot fi unii oameni.”

slide_352009_3807125_free

Deryn – Are 28 de ani, un masterat în psihologie și un doctorat în consiliere și și-a făcut primele tatuaje faciale în 2011. Pentru moment, nu are în plan să continue cu tatuajele faciale însă recunoaște că în viitor ar putea fi tentată să adauge câteva elemente la modelul pe care deja îl are.

În urma proiectului realizat de Leaver, concluzia este una clară. În acest moment societatea nu poate digera, încă, tatuajele faciale, iar preconcepțiile încă există. Partea bună ar fi că din ce în ce mai mulți oameni încep să privească cu alți ochi acest tip de artă și, pe zi ce trece, tot mai multe persoane tind să se apropie de acest fenomen, să îl îmbrățiseze și poate cel mai important, să îl înțeleagă și să conștientizeze că arta tatuajelor nu schimbă personalități.

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *