Sailor Jerry – Tattoo Legend

sailor jerry - tattoo legend

Sailor Jerry este un nume de marcă în industria tatuajelor. Oricine a urmat cursul firesc al uceniciei a lucrat cu modele de bază făcute de Sailor Jerry, omul care practic a inventat tatuajele tradiționale americane. Sau, mai bine spus – stilul Old School.

Pe numele real Normal Collins, Sailor Jerry s-a născut pe 14 ianuarie 1911, în Reno, Nevada, însă a crescut în California de Nord. La finalul anilor ’20, când trecuse de vârsta de 18 ani l-a cunoscut pe Tatts Thomas, omul care l-a învățat cum să lucreze cu un aparat de tatuat.

51ba58c90923c25ea92c0eac6fa8ae24

La 19 ani, Sailor Jerry s-a înrolat în Marina Americană pentru a călători și pentru a vizita lumea. În numeroasele călătorii, s-a regăsit în arta asiatică și în imagistica acvatică, cu tendințe marinărești. Toate acestea s-au regăsit mai târziu în majoritatea lucrărilor semnate de el. După ce a cutreierat în lung și-n lat oceanul Pacific, Sailor Jerry s-a stabilit în 1930, în Honolulu, unde a deschis un salon de tatuaje în cadrul hotelului District. În afară de salon, avea și o formație de jazz, în care cânta la saxofon și găzduia o dată pe săptămână propria emisiune la postul de radio KTRG, unde lucra sub pseudonimul “Old Oronsides”. Era, de asemnea și un prolific scriitor și ținea legătura cu mulți clasici ai acelor vremuri.

După al doilea război mondial, salonul deschis de Sailor Jerry la hotelul District a devenit rapid unul dintre locurile populare pentru miile de marinari și soldați care căutau o alinare înaintea plecărilor în misiuni. Iar salonul lui Sailor Jerry exact asta le oferea. Unde mai pui că cei cu programare aveau parte și de shot-uri gratis…orice zi devenea o petrecere. De acolo a început cariera de artist tatuator a lui Sailor Jerry. flash13_zps266347f5

flash7_zpsd3655f1f

Semnătura lui Sailor Jerry era clară – folosea linii clare, culori primare (negru, galben, roșu, verde) și avea atutudinea unui marinar experimentat. Și pentru că de la un punct încolo nu i s-a mai părut o provocare, Sailor Jerry și-a extins singur paleta de culori – a început să creeze pigmenți de culoare. A fost unul dintre pionerii sterilizării, fiind adeptul folosirii acelor de unică folosință și a utilizării autoclavei în salon. A creat, de asemenea, formațiuni de ace provocau daune mult reduse stratelor de piele, în momentul procesului de tatuare. 

Collins (Sailor Jerry) a avut doi ucenici, pe Ed Hardy și pe Mike Malone. În 1999, cei doi au fondat o companie de haine SAILOR JERRY Ltd. În sediul central au făcut și un mic muzeu dedicat ceilui care a fost Sailor Jerry, unde se regăsesc și astăzi colecții impresionante de flash-uri, artă, scrisori, scrumiere, ochelari, cărți de joc, adidași și chei de biserică. Aceeași companie a produs și o ediție de sticle de rom, care aveau pe eticheta principală o dansatoare hula, creată chiar de Sailor Jerry. Pe măsură ce sticla se golea, pe eticheta interioară, apăreau alte câteva pin-up-uri. Această ediție de rom este creată și astăzi și este distilată la o distilerie specială din Virginia, USA. 

sailorjerry2_zps6f1e3d71Norman Collins – Sailor Jerry s-a stins la vârsta de 62 de ani, pe 12 iunie 1973, în Honolulu, Hawaii și este îngropat la Cimitirul Național Memorial al Pacificului din Honolulu. 

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *